De Heemkundige Kring
Een rijke geschiedenis
In 1929 hielden enkele enthousiaste heemkundigen de Oudheidkundige Kring boven de doopvont.Zij zagen het hun taak om bij te dragen aan "de culturele ontwikkeling van ons volk" . Zo zagen ze het hun taak om een bibliotheek met geschiedkundige werken aan te leggen, voordrachten en lezingen in te richten, tentoonstellingen te organiseren en een tijdschrift uit te geven. Het nam hen enkele jaren in beslag maar in 1933 verscheen het eerste tijdschrift met de onmogelijke naam "Gedenkschriften betreffende de aloude heerlijkheid Esschen-Calmpthout-Huybergen".
Na de Tweede Wereldoorlog besloten Essen, Kalmthout en Huybergen elk hun eigen weg te gaan, ieder met een focus op het verleden van de eigen gemeente.
Inmiddels zijn we bijna 100 jaar verder en leeft de Koninklijke Heemkundige Kring van Essen als nooit tevoren.
Enthousiaste werkgroepen bekommeren zich om het regionale verleden en ondersteunen liefhebbers en professionals met een passie voor genealogie, archeologie of heemkunde. De vrijwilligers van het Gerard Meeusen-museum beheren een collectie die bezoekers toelaat het verleden binnen te stappen.
De redactieraad van de Spycker verzorgt jaarlijks een nieuwe editie van ons heemkundig tijdschrift op een oplage van meer dan 500 exemplaren. Driemaandelijks verschijnt van hun hand bovendien 't Spyckertje: een kleinere uitgave met korte heemkundige stukjes, aankondigingen en updates van de kringwerking.
Als paradepaardje van de KHK mag zeker het platform 'Essen in Beeld' niet onvermeld blijven. Opgericht in 2009 naar aanleiding van 850 jaar Essen bevat deze database inmiddels 130,000 individuele beelden over het verleden van onze gemeente. Een ware digitale schatkist aan historisch beeldmateriaal!
Heeft deze korte intro in onze werking ook uw historisch enthousiasme aangewakkerd? Geef ons dan zeker een seintje en kom een keer langs bij de volgende vergadering van één van onze werkgroepen. De deuren van het heemhuis staan voor u open!